Un salt en la generació renovable local
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) augmentarà la generació d’energia solar mitjançant una inversió sense precedents durant els dos propers anys, amb més de 215 instal·lacions fotovoltaiques repartides entre els 36 municipis metropolitans. Amb l’impuls d’aquestes actuacions, l’AMB aposta per la transició energètica dels municipis metropolitans i els facilita el consum d’energia verda, local, 100 % neta i renovable. Aquesta és una de les principals línies d’actuació que l’AMB ha aprovat per tal d’assolir els compromisos en matèria d’energia i reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle recollits a la Declaració d’emergència climàtica.
Aquesta inversió inèdita situa l’AMB com l’Administració local líder en inversió en instal·lacions solars fotovoltaiques a tot l’Estat. L’impuls de l’autoconsum solar es traduirà en una inversió extraordinària de més de 26 M€, que es financen a partir de fons europeus FEDER, del Pla de sostenibilitat ambiental (PSA) i dels plans d’inversió de les instal·lacions del cicle de l’aigua i de tractament de residus.
L’estavi del Pla SolarMet serà de 5.878 tones de CO2:
- L’equivalent a l’estalvi anual de plantar 293.000 arbres.
- L’equivalent a l’estalvi anual de fer 1.200 voltes al món en vehicle tèrmic.
- La producció total equivalent al consum anual de 9.000 llars.
Es preveu que aquesta inversió inicial es pugui ampliar en el futur, a partir de la convocatòria dels fons europeus Next Generation i amb altres fórmules de col·laboració publicoprivada, que serviran per accelerar la transició energètica d’aquests municipis.
Generació de 22 MWp solars en 215 instal·lacions: cobertes d’equipaments municipals, serveis metropolitans, fotolineres i pèrgoles
Totes aquestes actuacions en energia solar fotovoltaica s’emmarquen en el Pla clima i energia 2030, que defineix tot un seguit d’objectius pel que fa a la reducció d’emissions, l’eficiència energètica i la incorporació de les fonts d’energia renovables a la metròpolis. Amb la declaració de l’emergència climàtica, l’AMB ha assumit l’objectiu europeu de reducció del 55 % de les emissions, amb l’impuls de 100 MWp d’energia fotovoltaica orientats a assolir la neutralitat d’emissions dels ajuntaments metropolitans abans del 2030.
Actualment, d’aquestes 215 instal·lacions, 20 ja estan en funcionament, 96 estan en fase de construcció o redacció del projecte (a les quals s’afegiran 91 projectes més el 2022) i 8 disposen de l’estudi bàsic realitzat.
Generació d’energia en cobertes d’equipaments municipals, especialment en escoles
En el marc de les actuacions que es promouen en edificis existents, es prioritzen les actuacions en espais amb gran afluència de veïns i veïnes, per l’acció pedagògica que suposa. La majoria d’instal·lacions es faran a les cobertes d’edificis públics municipals, en concret un 66 % del total. Les instal·lacions en biblioteques, centres cívics, seus municipals o centres educatius permeten donar a conèixer la generació d’energia solar a la ciutadania.
De les 215 instal·lacions fotovoltaiques, un 40 % estaran situades en escoles, de manera que seran el tipus majoritari. Les plaques aporten el subministrament necessari per al consum elèctric dels equipaments, que podran autogestionar-se energèticament. A més, els equipaments educatius són llocs clau per desenvolupar-hi una nova cultura energètica ciutadana, ja que es podran definir noves pràctiques d’estalvi i eficiència amb les comunitats educatives. La sensibilització energètica és crucial per afrontar amb èxit l’emergència climàtica en què ens trobem immersos.
Les actuacions en equipaments municipals ajuden els ajuntaments a estabilitzar una part de la factura energètica, amb un preu fix conegut per als pròxims 30 anys de vida útil d’aquestes instal·lacions solars. En una escola tipus, per exemple, la factura pot assolir els 8.000 € anuals.
Serveis metropolitans
El Pla SolarMet inclou 72.000 m2 de superfície on s’instal·laran plaques solars, que permetran reduir el consum de combustibles fòssils en instal·lacions d’aigua i residus.
Les cobertes dels serveis de tractament d’aigua i residus són un clar exemple de com les cobertes de tipus industrial són un espai cabdal per a la transició energètica del territori metropolità.
Les energies renovables vinculades a la mobilitat: xarxa metropolitana de fotolineres i aparcaments solars
L’electrificació del parc mòbil passa per l’extensió de la xarxa de punts de recàrrega i també per la generació d’energia renovable i local. Les 44 fotolineres permetran recarregar vehicles amb energia d’origen renovable, a més d’integrar criteris de proximitat amb el transport públic (aparcaments d’intercanvi o P+R), i en un futur proper implementar experiències d’interacció dels usuaris amb la xarxa elèctrica (punts bidireccionals).
Una transició renovable amb criteris de sostenibilitat
L’impuls de l’energia fotovoltaica va lligat a la integració amb altres paràmetres, com la presència de verd i els beneficis que genera: qualitat de l’aire, biodiversitat, espais de confort, etc. Per això també es duen a terme projectes singulars, com quatre cobertes biosolars que combinen generació solar amb infraestructura verda.