OTC - Logistics Green Deal - BCL

La Oficina Catalana del Canvi Climàtic publica la versión 2024 de la Calculadora y la Guía para el cálculo de emisiones de GEH

La Guia pràctica per al càlcul d’emissions de GEH i la Calculadora d’emissions de GEH són dues eines amb múltiples utilitats, com per exemple, calcular la petjada de carboni en organitzacions, estimar les emissions associades a una activitat, així com la reducció d’emissions que es pot esperar quan s’implanta una actuació de mitigació.

Ambdues segueixen les directrius de la ISO 14064-1 (versió 2018) quant a classificació de les emissions. Incorporen els últims factors d’emissió disponibles i diferents exemples il·lustratius per estimar les emissions de GEH associades a l’activitat d’una organització.

Com cada any, l’edició de 2024 de les eines de càlcul de les emissions de GEH incorporen els últims factors d’emissió disponibles: el mix elèctric de l’energia produïda l’any 2023 d’acord amb els Informes de l’etiquetatge de l’electricitat de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) i els factors d’emissió de totes les categories d’acord amb les últimes dades disponibles. Pel que fa al transport ferroviari i autobusos urbans, actualitza les dades d’activitat dels operadors de TMB (metro i autobús de Barcelona) i TRAM per a l’estimació dels factors d’emissió.

Com a novetats més rellevants, s’ha actualitzat el factor d’emissió associat al teletreball d’acord amb les dades d’activitat més properes a la realitat catalana, s’ha incorporat la nova nomenclatura de les vies de gestió dels residus industrials (mantenint-se igualment l’antiga) i s’ha incorporat una nova alternativa de càlcul pel que fa a les emissions indirectes del transport aeri de mercaderies.

El seu públic potencial inclou qualsevol tipus d’organització, com administracions públiques, empreses, associacions, entitats, entre d’altres, i també persones a títol individual.

Ambdues eines són les que es recomanen per a l’elaboració de l’Inventari d’emissions de GEH de les organitzacions adherides al Programa d’Acords Voluntaris que impulsa l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.